Ciasto:
350 g mąki, 1 małe jajo, ok. 125 ml letniej wody, sól.
Farsz:
350 g gotowanej wołowiny, 100 g słoniny, 40 g czerstwej bulki, 1 średnia cebula, 40 g masła lub smalcu, 2 łyzżki rosołu, sól, pieprz.
Inne: maslo do polania pierogów lub stopiona słonina
Wykonanie:
1. Zagnieść ciasto na pierogi. Nastepnie podzielic na 2 lub wiecej części, przykryć, by nie obsychało. Namoczyć bułke w przegotowanej wodzie lub w mleku. W niewielkiej ilości wody ugotować słoninę (ok. 20 min.).
2. Przygotowac farsz: namoczoną bułkę odcisnąć. Cebulę posiekać drobno, przesmazyć na złoty kolor. Zemleć w maszynce mięso razem z cebulą, podgotowaną słoniną i bułką. Przelozyć do naczynia. Jesli farsz bedzie za suchy, podlać 2 łyzkami rosołu. Dodac pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
3. Ciasto rozwałkowac cienko. Wyciąć krązki średnicy 6-7 cm. Na kazdy krązek nałozyć płaską łyzeczkę farszu. Pierozki złozyć na pół i zlepić. Gotować w duzej ilosci osolonego wrzatku, najpierw pod przykryciem, a gdy wypłyną, zdjać pokrywkę i dogotować (ok. 2-3 min).
4. Wyjąć łyzką cedzakową, osączyć, przełozyć na ogrzany półmisek. Podawać polane masłem lub skwarkami. - Mieso na pierogi moze byc mieszane, n.p. gotowana wolowina z rosołu i kawałek pieczeni wieprzowej. Wtedy nie dodawać do farszu sloniny. Pierogi te mozna równiez podawać z sosem beszamelowym lub bardzo gestym sosem bulionowym. Posypać parmezanem i krotko zapiec.
*
Co otrzymamy w efekcie?
PIEROGI Z PASZTETEM!
Bartku, pozdrawiamy!
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz