piątek, 13 listopada 2009

Edukacja ekologiczna- zdrowa żywność

Na zajęciach w ramach edukacji ekologicznej, uczniowie klasy VI poznawali pojęcie zdrowej żywności, żywności ekologicznej,
uczyli się, jak być "zielonym konsumentem"
Tym razem, postanowili sprawdzić swoją wiedzę
i umiejętności w praktyce.
W trzech, losowo dobranych grupach, przygotowali sałatki.



ZASADY:

1. CZYSTOŚĆ - uczniowie o tym wiedzą, dlatego porządnie umyli ręce, założyli fartuszki, oraz przygotowali miejsce do pracy

2. ZDROWIE- sałatki miały dostarczyć witamin i minerałów

3. URODA- potrawy muszą wyglądać apetycznie

4. POLSKA GOŚCINNOŚĆ - uczniowie poczęstowali kolegów i nauczycieli





a tak pracowali nad swoimi sałatkami











A oto efekty:




Grupa 1

Mateusz Cieśla
Karol Jasiński
Lidka Modrzejewska
Klaudia Romanik



i ich sałatka



Przepis:

1 średnia kapusta
1 duża śmietana
3 marchewki
4 jabłka
sól i pieprz do smaku

warzywa pokroić drobno, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.





Grupa 2

Dawid Kręcisz
Wojtek Makowski
Patryk Węzik



i ich sałatka:




Przepis:

ugotowany ryż wrzucić do miski
dodać drobno pokrojonych: papryki, ananasa, szynki
dodać rodzynki
wymieszać z majonezem
doprawić solą i pieprzem do smaku






Grupa 3

Damian Słoński
Dawid Szyszka
Patrycja Topczewska





i ich sałatka




Przepis:

1 kapusta pekińska
1 papryka
1 puszka kukurydzy konserwowej
kilka ogórków kiszonych
majonez
sól i pieprz

warzywa pokroić drobno, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku



SMACZNEGO!!

(sałatki okazały się pyszne i wszyscy dostali oceny celujące!)



Brak komentarzy: